22 juni 2021

5G: gezondheid en privacy

In de gemeente Huizen staan op 14 locaties zendmasten, waarvan al 10 met 5G. Diverse daarvan staan in de nabijheid van scholen, verzorgingshuizen, in de natuur of boven woningen. Hiervan is er slechts één voor 5G onderzocht en wel in 2015.

Voor de begripsbepaling, 5G is een verzamelnaam voor volgende generatie netwerken. Dit zal gaan leiden tot een enorme toename van antennes: naast de bestaande, ook heel veel ‘small cells’. Hierbij komen de antennes heel dichterbij, nemen sterk in aantal toe en deze duiken overal in het straatbeeld en de leefomgeving op.

Op 30 oktober 2019 heeft het College naar aanleiding van de consultatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat schriftelijk haar zorgen omtrent de uitrol van het 5G Netwerk helder verwoord.

Een groep mensen geeft aan klachten als gevolg van elektromagnetische straling te ondervinden. Tussen de 3 en 5% van de bevolking heeft last van straling gerelateerde klachten. De SGP wil dat de gezondheid en veiligheid van onze burgers serieus genomen wordt en dat inwoners gericht advies en informatie over dit onderwerp kunnen krijgen.

Zo’n 90% van de gemeenten die net als Huizen op de uitrol van 5G hebben gereageerd heeft te maken met bezorgde inwoners. Zo leven er niet alleen maatschappelijk zorgen over de aanvullende gezondheidsrisico's van straling door de komst van 5G, maar ook op het vlak van veiligheid, privacy  en leefbaarheid. Daarom zou er ook in Huizen nadrukkelijk gekeken moeten worden naar de maatschappelijke implicaties en ook is aanvullend onderzoek nodig naar de straling gerelateerde  gezondheidsrisico's.

Commissievragen Uitrol 5G Netwerk