30 maart 2022

Beëdiging nieuwe gemeenteraad

Gemeenteraadslid Rob Bource kreeg op 29 april 2022 ter gelegenheid van zijn afscheid als raadslid een cartoon aangeboden. Zijn werklust en inzet was de cartoonist niet ontgaan. De burgemeester Niek Meijer typerde hem verder in drie steekwoorden: betrokken, inhoud en principieel.

Dankbaar dat Rob de dag erna  30 april 2022 weer als gemeenteraadslid mocht worden beëdigd: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig'.

Hieronder volgt de toespraak van Rob Bource.

Wij leven in bijzondere tijden. Na twee jaar Corona, nu een oorlog in Europa en een vluchtelingenstroom.

In Nederland vrije verkiezingen. Toch was sprake van een historisch lage opkomst. Het aantal mensen dat niet stemt blijft toenemen. Was het bij vorige gemeenteraadsverkiezingen nog 59,7%, is het nu 55%.

Het vertrouwen in de overheid is al enkele jaren heel erg laag. Veel inwoners hebben het gevoel dat de politiek teveel belooft. Ook is er onbegrip over hoe processen lopen. Behoefte aan meer transparantie en doen wat wij zeggen. Hier ligt ook wat de SGP betreft een belangrijke opdracht voor raad en college. Bouwen aan vertrouwen voor alle inwoners van Huizen is meer dan ooit noodzakelijk. De pers heeft hierbij nadrukkelijk ook een rol.

De SGP is dankbaar voor de stemmenwinst. Dat geeft vertrouwen en spoort ons aan in geloof, gedegen en constructief te blijven werken aan een mooier en veiliger Huizen. De SGP blijft zich verder inzetten voor mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen of geen stem krijgen. Wij blijven daarbij zondagsrust koesteren. Daar kunnen wij niet buiten in deze onrustige tijd, milieu problemen en grenzen aan de groei.

Kijkend naar het nu gevolgde proces vinden wij eigenlijk een openbaar duidingsdebat voorafgaand aan de informatie wenselijk net als bespreking in een raadsvergadering van de uitkomsten van het informatie rapport. Een les voor de toekomst wat ons betreft.

Het is nodig nu op basis van onderling vertrouwen, te werken aan een solide en daadkrachtig bestuur van Huizen met een goede ambtelijke organisatie om complexe opgaven aan te pakken in een tijd van bezuinigingen en druk op de financiële middelen. Een investering in een goede toekomstbestendige gemeentelijke organisatie is niet zo leuk als een nieuw ‘speelveldje’, maar wel een voorwaarde om te kunnen blijven werken aan de toekomst. Duidelijk is dat de ‘ piepende en krakende’ gemeentelijke organisatie versterking nodig heeft.

Huizen als betrouwbare overheid moet:

  • Beschikken over voldoende bestuurs- en menskracht;
  • Integriteit koesteren en bevorderen;
  • Transparantie vergroten.

Uitdagingen in willekeurige volgorde:

  • Ambtelijke organisatie onder druk;
  • Armoede door stijgende kosten van levensonderhoud, energie en bezuinigingen;
  • Energietransitie;
  • Huizer museum;
  • Jeugdzorg;
  • Klimaatadaptatie en groen;
  • Leefbaarheid in de wijken;
  • Regionale samenwerking en bestuurskracht;
  • Wegenonderhoud op peil;
  • Woningbouw.

Wat de SGP betreft is een meerderheidscoalitie nodig. Dat betekent stevige en deskundige  wethouders in een stabiele coalitie met voldoende kennis en bestuurlijke ervaring om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

De politiek in Huizen kenmerkt zich vaak door eensgezindheid. De SGP hoopt dat het betrekken van de oppositie bij de formatie meer is dan een vorm. Het zou onze wens zijn in Huizen – los van de formatie van een meerderheidscoalitie - te gaan werken aan een Strategische Raadsagenda op hoofdlijnen. Niet een soort uitvoeringsdocument, maar veel meer een richting en ‘koers’. Dus waar wij het in grote lijnen als raad over eens zijn. Versterking van de positie van de raad als geheel, zonder dat de scherpte van  oppositie hier onder hoeft te leiden. Wie gaat deze uitdaging met ons aan? Wij horen hierop graag een reactie van de verschillende fracties!

Een citaat uit onze Nationale Psalm, het Wilhelmus: Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer.

De SGP wenst de nieuwe raad veel wijsheid en vooral ook Gods zegen toe. Wij kijken uit naar de samenwerking en de vorming van een nieuw college met voldoende draagvlak en daadkracht. Bestuurlijke continuïteit is noodzakelijk. De SGP hoopt weer een actieve bijdrage te gaan leveren aan het bestuur van Huizen. Handen gevouwen en daarna handen uit de mouwen.