8 september 2021

DuCroq gebouw bescherming industrieel erfgoed

De Huizer monumentencommissie heeft naar aanleiding van een motie opdracht gegeven voor nader onderzoek naar het voormalige DuCroq pand. De resultaten van dit onderzoek zijn zorgvuldig beschreven in de bouwhistorische verkenning door het bureau van Van der Hoeve.

Opvallend veel argumenten pleiten voor behoud van het pand, dat verschillende stedenbouwkundige, architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden kent. Deze waarden houden alle verband met de positie van het gebouw bij de historische ontwikkeling van de bedrijvigheid rondom de Oude Haven, de architectuur en constructies die kenmerkend zijn voor de naoorlogse periode en duidelijk geïnspireerd op Dudok en de unieke muurschilderingen van Lajos Tscheligi.


Het onderzoek door Van der Hoeve is voor advies voorgelegd aan de
monumentencommissie. Deze adviseert om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument. Wel adviseert de commissie niet alle beschreven waarden als monumentaal aan te duiden. Dit om twee redenen. Ten eerste zijn niet alle beschreven waarden van even groot belang. Ten tweede kan een te gedetailleerde monumentaanwijzing leiden tot minder hergebruiksmogelijkheden (zoals woningbouw) en minder acceptatie door de eigenaar.

De commissie adviseert daarom concreet de volgende elementen met een hoge cultuurhistorische waarde in de monumentbeschrijving op te nemen: De gehele voorgevel met kozijnen, de hoofdentree en hal inclusief de wandschilderingen en de hoofddraagconstructie. Helaas heeft het college de aanbevelingen nog niet overgenomen.

Mededeling College industrieel erfgoed IJsselmeerstraat 314