14 februari 2022

Politiek debat van ouderenbonden

SGP Huizen wil als bijna 100 jarige partij ouderen zo volwaardig mogelijk deel uit laten maken van onze samenleving. Wij waarderen hen en zij worden door ons gezien. Wij weten hun inbreng en levenservaring op waarde te schatten. Ook wanneer zij te maken krijgen met lichamelijk of geestelijke kwetsbaarheid helpen wij hen waardig ouder worden. In vergrijzend Nederland waar het beleid erop is gericht ouderen zolang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, met onvermijdelijk een toename van vereenzaamde en kwetsbare ouderen tot gevolg. Samen met hen zetten wij ons ervoor in dat zij zoveel mogelijk betrokken blijven en dat er via hun netwerk of de gemeente hulp voor hen beschikbaar blijft.

Een seniorvriendelijke gemeente neemt wat de SGP betreft de wensen van ouderen, en niet het budget, als uitgangspunt voor haar beleid. Betrekt senioren bij eventuele noodzakelijke bezuinigingen zodat de leefbaarheid overeind blijft. Weet de vrijwilligers- en welzijnsorganisaties te vinden en andersom. Maakt deelname van senioren aan het verenigingsleven en activiteiten mogelijk, ook voor ouderen met een kleine beurs.

 De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende jaren sterk blijft groeien. Essentieel de zorg en ondersteuning van de familie zo te organiseren dat mensen met dementie zo lang mogelijk op een goede manier veilig thuis kunnen blijven wonen. Het Geheugenhuis biedt de persoon met dementie én de mantelzorger de benodigde steun en begeleiding. De SGP wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk veilig aan de samenleving kunnen blijven deelnemen en hun waardigheid en zelfstandigheid behouden.

Huizen is in het verleden bijna volgebouwd als groeikern. Er is dus niet veel ruimte voor grootschalige bouwplannen. Creëer een divers woningaanbod van tussenvormen voor senioren. Denk aan hofjes, aanleunwoningen, mantelzorgwoningen, meer-generatiewoningen, diverse woon-zorgcombinaties.  Levensloopbestendige woningen bouwen in de sociale huursector.

Geef particulieren de ruimte bij het bouwen van mantelzorgwoningen.  Om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen moet hierbij steeds goed worden gekeken naar de grens tussen hun draagkracht en draaglast. Voldoende preventieve maatregelen en respijtmogelijkheden voor mantelzorgers zijn dan ook van groot belang om overbelasting te voorkomen.

Ga tijdig in gesprek met groepen ouderen over wonen in de toekomst en biedt een woningscan aan. Ook de wooncoach van de Alliantie om huurders van 65 jaar en ouder te helpen zicht te krijgen op hun woonwensen, belemmeringen in de woning weg te nemen of te verhuizen. Faciliteer betaalbare verduurzaming van woningen in bezit van senioren. Blijverslening en Verzilverlening hiervoor goed inzetten. Benut domotica bij nieuwbouw en bestaande bouw, in afstemming met senioren/gebruikers zelf.

De SGP vraagt nadrukkelijk aandacht voor ouderenmishandeling. Wij mogen niet wegkijken bij slaan, bedreigen, financieel uitbuiten en verwaarlozen van ouderen.

Gelet op de ontwikkelingen op het gebied van euthanasie zal de SGP op gemeentelijk niveau alles in het werk stellen om de identiteit van christelijke verpleeghuizen en zorginstellingen te behouden en te versterken.