27 januari 2021

Verkeersonveiligheid Tuinstraat

In verband met de verplaatsing van een deel van de zaterdagmarkt vanwege de Coronamaatregelen moet het verkeer richting de parkeergarage onder de AH zoals bekend op zaterdagen worden omgeleid. Hiertoe zijn aan de toegangswegen diverse wegomleidingsborden opgehangen. Deze borden zijn specifiek bestemd om het verkeer op zaterdag om te leiden. Echter deze borden hangen er de hele week, waardoor mensen die minder goed bekend zijn met de situatie hier ter plaatse deze borden ook op andere dagen zullen volgen.

Het gevolg is dat er door deze omleiding meer mensen door de zeer smalle Tuinstraat rijden dan normaal. Dit inclusief vrachtauto’s voor de bevoorrading. De Tuinstraat is volstrekt ongeschikt voor vrachtverkeer, laat staan voor elkaar passerende trucks. Hierdoor wordt daar niet alleen de stoep beschadigd, maar ontstaan voor wandelaars, maar ook fietsers gevaarlijke situaties.

Op zaterdag is vanwege de Coronamaatregelen het begin van de Kerkstraat vanwege de verplaatsing van de markt afgesloten. Doordat verder in het stuk van de Keucheniusstraat richting het Oude Dorp aan beide zijden van de weg personenauto’s worden geparkeerd blijft er op de rijbaan weinig ruimte over. Hierdoor kan het bevoorradingsverkeer er op zaterdag moeilijk door, kan het door de langs de weg geparkeerde auto’s de bocht richting de Tuinstraat slecht maken of moet soms achteruit worden gereden/ gestoken, waardoor in deze smalle straten gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Naar aanleiding  van onze Commissievragen heeft het college alleen toegezegd beter te zullen handhaven. Het op andere dagen bedekken van de borden met de alternatieve parkeerroute werd niet nodig geacht, ondanks dat er meer (vracht)verkeer door de Tuinstraat gaat. Het wachten is volgens het college nu op de aanpak van de Blokkerpanden.Een echte oplossing blijft daarmee helaas uit.

Commissievragen Verkeersmaatregelen Tuinstraat