12 maart 2022

Zorg: niemand laten vallen

Bouwen, veiligheid, cultuur en lage lasten. Het gaat in deze verkiezingstijd over van alles en dat is natuurlijk prima, maar één onderwerp komt er zó bekaaid van af en dat verbaast mij enorm. Daarom deze oproep.

Het gaat om ‘zorg’. Voor kinderen én ouderen. Voor de honderden Huizers die dagelijks volledig afhankelijk zijn van goede jeugdzorg, gezinsondersteuning, WMO-voorzieningen, verpleegzorg of mensen die in armoede leven.

Onbegrijpelijk vind ik het dat het in verkiezingsdebatten dáár nauwelijks over gaat…alsof het er niet toe doet. Terwijl juist dit onderwerp over mensen gaat. Afhankelijke inwoners, waar wij politiek grote verantwoordelijkheid voor dragen.

Persoonlijk leed van jongeren. Maar ook van ouderen die, omdat het thuis niet langer gaat, apart van elkaar moeten gaan wonen. Pijnlijk ingrijpend.

Niemand tussen wal en schip: daar gaat het mij om. Daar werken gelukkig veel zorgverleners en vrijwilligers hard aan. Het gaat best goed met de zorg in Huizen. Jeugd, ouders en ouderen geven dat zelf ook aan bij diverse onderzoeken. Maar wij moeten er zuinig op zijn. Een keus durven maken die er voor zorgt dat goede zorg in Huizen niet in de hoek waar de klappen vallen terecht komt. Ik wil daar met overtuiging voor kiezen!

Het gaat mij namelijk om dat Huizer jochie, die Huizer die de 90 al gepasseerd is, dat kind in armoede of die mevrouw die weet dat ze dement zal gaan worden. Die Huizer (sport)vrouw die rolstoel afhankelijk is, die ouders die al jaren thuis voor hun gehandicapte zoon zorgen. Zij mogen niet het kind, de man of vrouw, evenmin de oudere van de rekening worden. Maar ook jij niet, u niet, uw kind niet, je vader of moeder niet.

En daarom wil ik iedere stemgerechtigde Huizer dit meegeven: kies 14 tot en met 16 maart 2022 óók met je hart. Denk aan hen die je lief en dierbaar zijn als je je stem uitbrengt.