Milieu en duurzaamheid

Rentmeesterschap is een van de centrale gedachten van de SGP. Gods goede schepping moeten we bouwen én bewaren. Het beleid dient zakelijk te worden beoordeeld op het totaaleffect. Het gaat om het vinden van een duurzame balans tussen de verschillende onderdelen van het milieu enerzijds en de economische en sociale belangen zoals mobiliteit, werkgelegenheid en wonen anderzijds.

Water wordt een steeds belangrijker onderwerp van gemeentelijk beleid om ook rekening te kunnen houden met langere perioden van hitte en droogte. Overigens is nuchterheid op zijn plaats.

Beheersing van wateroverlast door opvang daarvan in wadi’s en laaggelegen terreinen kan goed samengaan met ontwikkeling van natuur. Meer groen betekent ook meer vogels, insecten en andere dieren. De SGP vindt openbaar groen belangrijk, omdat groen sterk beeldbepalend is. Het invoeren van meer ecologisch beheer helpt de biodiversiteit te stimuleren. Er komt stapsgewijs meer natuurlijk groen met meer variatie en meer wilde bloemen.

De SGP wil een specifiek bomenbeleid met aandacht voor bestaande bomen, kapbeleid, onderhoud en soortkeuze. Naast het tegengaan van de opwarming van de aarde heeft massief groen als groot voordeel dat het verontreinigde lucht absorbeert. De SGP wil de lanenstructuur van de Nieuwe Bussummerweg in fasen gaan herstellen. Huizen verdient een dergelijke kwalitatieve entree.

Het Goois Natuur Reservaat is voor het grootste deel van de natuurgebieden rond Huizen de verantwoordelijke beheerder. Een krachtig, financieel gezond en slagvaardig GNR is dan ook onmisbaar.

Lichtbeleid waarin aandacht wordt besteed aan sociale veiligheid, duurzaamheid, verkeersveiligheid en onderhoud/ exploitatiekosten. De inzet van sensoren en het ‘dimbaar’ maken van de straatverlichting zijn voor het voorkomen van ‘lichtvervuiling’ en kosten van groot belang.

Burgers en bedrijven produceren enorm veel afval, daarom moeten we werken aan een meer circulaire economie. Dat vraagt om gedragsverandering. Laten wij grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken.  Alle afvalstromen moeten tegen aanvaardbare kosten voor de burger optimaal worden gescheiden. Het serviceniveau moet minimaal gelijk blijven. Belangrijk om hierbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken. De door de inwoners teveel betaalde afvalstoffen heffing wordt jaarlijks achteraf terugbetaald. De SGP wil de mogelijkheden van nascheiding onderzoeken, omdat dat vaak aantoonbaar betere afvalprestaties oplevert en ook nog eens tegen lagere kosten.



Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.